W piątek 28 października grupa 12 uczniów i uczennic klas I TŻiUG oraz I BSA uczestniczyła w szkoleniu „Kuchnia i serwis”, zorganizowanym w szkolnej pracowni gastronomicznej w ramach projektu unijnego „Modernizacja kształcenia zawodowego w Gminie Sława”.

Uczestnicy szkolenia zdobyli nową wiedzę i cenne umiejętności w zakresie m.in. nakryć stołowych, serwowania przekąsek, savoir vivre przy stole, resztkowania i trików kelnerskich. W ramach ćwiczeń uczestnicy przygotowali pod czujnym okiem prowadzącego p. Rafała Kimstacza same pyszności:
•zakąska – bagietka z pesto paprykowym i serkiem zakopiańskim
•przystawka na zimno – carpaccio z łososia
•przystawka na ciepło – krem z dyni zakrapiany olejem truflowym
•danie główne – spaghetti carbonara podane z chipsem buraczanym
•deser – ciasto francuskie z musem jabłkowym i lodami

Zdobyte doświadczenie pierwszoklasiści będą mogli wykorzystać podczas zajęć praktycznych oraz w przyszłej pracy zawodowej. Dodatkowo każdy z uczestników otrzyma certyfikat za udział w szkoleniu.

Przygotowane pyszności
DSC_1829
Przygotowane pyszności
Uczestnicy szkolenia w pracowni gastronomicznej
DSC_1832
Uczestnicy szkolenia w pracowni gastronomicznej
Uczestnicy szkolenia w pracowni gastronomicznej
DSC_1833
Uczestnicy szkolenia w pracowni gastronomicznej
Przygotowywanie posiłków
DSC_1967
Przygotowywanie posiłków
Uczestnicy szkolenia w pracowni gastronomicznej
DSC_1971
Uczestnicy szkolenia w pracowni gastronomicznej
Przygotowywanie posiłków
DSC_1973
Przygotowywanie posiłków
Przygotowane pyszności
DSC_1975
Przygotowane pyszności
Uczestnicy szkolenia w pracowni gastronomicznej
DSC_1977
Uczestnicy szkolenia w pracowni gastronomicznej
Uczestnicy szkolenia w pracowni gastronomicznej
DSC_1979
Uczestnicy szkolenia w pracowni gastronomicznej
Przygotowane pyszności
DSC_1981
Przygotowane pyszności
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10