Kolejna porcja wiedzy i tym razem barmańskich doświadczeń!

W środę 29 września dziesięcioosobowa grupa naszych uczennic kierunków gastronomicznych miała okazję przyjrzeć się bliżej sztuce carvingu oraz pracy za barem, podczas szkolenia „Barman – mikser”, współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego w Gminie Sława”.

W pierwszej części uczestniczki warsztatów pod czujnym okiem prowadzącego rzeźbiły w melonie – dominował tu motyw tajski. Przed częścią praktyczną wszystko zostało najpierw fachowo omówione i dokładnie wytłumaczone.

W drugiej części szkolenia omówiono podstawy zarządzania barem, terminologię i funkcjonowanie sprzętu barowego, miksologię, fizjologię mieszania napojów oraz dobór ingrediencji. Uczestniczki poznały tajniki robienia kolorowych drinków alkoholowych i bezalkoholowych (m.in. whisky sour i raibow paradise), poznały ciekawe sposoby ich dekorowania oraz serwowania, a także dowiedziały się o szczegółach pracy jako barman – mikser.

Szkolenie prowadzili:
Rafał Kimstacz - kucharz z wieloletnim doświadczeniem. Praktykował nie tylko w Polsce, lecz również w Belgii i Holandii. Największe doświadczenie zawodowe zdobył pracując w jednej z najlepszych restauracji w Belgii z gwiazdką Michelin „Ter Leepe” w Zedelgem oraz w Polsce w przepięknym hotelu „Ostoja Chobienice”.
Jan Mania - doskonały kelner oraz barman. Doświadczenie zawodowe zdobył pracując w XDemon w Zielonej Górze. Na co dzień pracuje w „Ostoi Chobienice”. Pracuje z pasją i dbałością o szczegóły, doskonale rozumie się z klientami.

Udział w szkoleniu to nie tylko ciekawe doświadczenie, bezcenna wiedza i nowe umiejętności. To także spotkanie z profesjonalistami i prawdziwymi pasjonatami sztuki kulinarnej i barmańskiej! I oczywiście certyfikaty za udział 😉

 

 

Narzędzia do carvingu
01
Narzędzia do carvingu
Sprzęt barmański
02
Sprzęt barmański
Sprzęt barmański
03
Sprzęt barmański
Sprzęt barmański
05
Sprzęt barmański
Prowadzący szkolenie rzeźbi w melonie
06
Prowadzący szkolenie rzeźbi w melonie
Uczestniczki szkolenia i rzeźbienie w melonie
07
Uczestniczki szkolenia i rzeźbienie w melonie
Uczestniczki szkolenia i rzeźbienie w melonie
08
Uczestniczki szkolenia i rzeźbienie w melonie
Uczestniczki szkolenia i rzeźbienie w melonie
09
Uczestniczki szkolenia i rzeźbienie w melonie
Uczestniczki szkolenia i rzeźbienie w melonie
10
Uczestniczki szkolenia i rzeźbienie w melonie
Uczestniczki szkolenia i rzeźbienie w melonie
11
Uczestniczki szkolenia i rzeźbienie w melonie
Uczestniczki szkolenia i rzeźbienie w melonie
12
Uczestniczki szkolenia i rzeźbienie w melonie
Carving - motyw tajski
13
Carving - motyw tajski
Carving - motyw tajski
14
Carving - motyw tajski
Uczestniczki szkolenia i rzeźbienie w melonie
15
Uczestniczki szkolenia i rzeźbienie w melonie
Uczestniczki szkolenia i rzeźbienie w melonie
16
Uczestniczki szkolenia i rzeźbienie w melonie
Prowadzący szkolenie
17
Prowadzący szkolenie
Barman
18
Barman
Barman i uczestniczki szkolenia
19
Barman i uczestniczki szkolenia
Barman i uczestniczki szkolenia
20
Barman i uczestniczki szkolenia
Barman i uczestniczki szkolenia
21
Barman i uczestniczki szkolenia
Sprzęt barmański
22
Sprzęt barmański
Barman i uczestniczki szkolenia
23
Barman i uczestniczki szkolenia
Barman i uczestniczki szkolenia
24
Barman i uczestniczki szkolenia
Kolorowe napoje
25
Kolorowe napoje
Przygotowanie drinka
26
Przygotowanie drinka
Kolorowe napoje
27
Kolorowe napoje
Kolorowe napoje
28
Kolorowe napoje
Kolorowe napoje
29
Kolorowe napoje
Kolorowe napoje
30
Kolorowe napoje
Sprzęt barmański
31
Sprzęt barmański
Kolorowe napoje
32
Kolorowe napoje
Kolorowe napoje
33
Kolorowe napoje
Sprzęt barmański
34
Sprzęt barmański
Sprzęt barmański
35
Sprzęt barmański
Przygotowanie drinka
36
Przygotowanie drinka
Przygotowanie drinka
37
Przygotowanie drinka
Przygotowanie drinka
38
Przygotowanie drinka
Previous Next Play Pause