Uczennice i uczniowie klas III i IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych doskonalili swój kunszt kulinarny podczas warsztatów, prowadzonych przez „Studio Kulinarne Look&Cook” z Zielonej Góry. Warsztaty odbyły się w piątek 25 lutego w szkolnej pracowni gastronomicznej.
Uczestnicy zapoznali się z podstawowymi założeniami nurtu Slow Food i nauczyli się przygotowywać zdrowe i ekologiczne potrawy. Co ważne – poznali także sposoby łatwego odróżniania produktów ekologicznych od produktów niezdrowych lub/i genetycznie modyfikowanych.
Podczas warsztatów przygotowane zostały pyszności:
- konfitowany kurczak, pikantne łódeczki ziemniaczane, sos majonezowo-jogurtowy
- burger w stylu slow food z szarpaną wieprzowiną, domowym sosem BBQ i marynowaną czerwoną cebulą z chili i tymiankiem
- zupa ziemniaczano-porowa z tymiankiem
- sałatka z komosy ryżowej i pieczonych warzyw z kolendrą i olejem dyniowym/porowym
- pierogi z farszem z mięsa mielonego, pietruszki, koperku, cebuli, chili i imbiru.
Warsztaty kulinarne to kolejna forma dokształcania skierowana do naszej młodzieży, oferowana przez ZSP w Sławie w ramach projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego w Gminie Sława”.