Wtorek 19 października to ważny dzień dla wszystkich zainteresowanych poznaniem i doskonaleniem sztuki barmańskiej i nie tylko.
Tego dnia w szkolnej pracowni gastronomicznej odbyła się druga edycja szkolenia "Barman-mikser", podczas której uczestnicy spróbowali swoich sił w niełatwej sztuce carvingu oraz poznawali tajniki pracy za barem.
W programie szkolenia znalazły się następujące punkty: podstawy zarządzania barem, terminologia i funkcjonowanie sprzętu barowego, miksologia, fizjologia mieszania napojów oraz dobór ingrediencji. Uczestnicy poznali tajniki robienia kolorowych drinków alkoholowych i bezalkoholowych, ciekawe sposoby ich dekorowania oraz serwowania, a także szczegóły pracy jako barman – mikser.
Szkolenie prowadzili:
Rafał Kimstacz - kucharz z wieloletnim doświadczeniem. Praktykował nie tylko w Polsce, lecz również w Belgii i Holandii. Największe doświadczenie zawodowe zdobył pracując w jednej z najlepszych restauracji w Belgii z gwiazdką Michelin „Ter Leepe” w Zedelgem oraz w Polsce w przepięknym hotelu „Ostoja Chobienice”.
Jan Mania - doskonały kelner oraz barman. Doświadczenie zawodowe zdobył pracując w XDemon w Zielonej Górze. Na co dzień pracuje w „Ostoi Chobienice”.
Szkolenie odbyło się w ramach projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego w Gminie Sława”.