Kolejna porcja wiedzy i tym razem barmańskich doświadczeń!
W środę 29 września dziesięcioosobowa grupa naszych uczennic kierunków gastronomicznych miała okazję przyjrzeć się bliżej sztuce carvingu oraz pracy za barem, podczas szkolenia „Barman – mikser”, współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego w Gminie Sława”.
W pierwszej części uczestniczki warsztatów pod czujnym okiem prowadzącego rzeźbiły w melonie – dominował tu motyw tajski. Przed częścią praktyczną wszystko zostało najpierw fachowo omówione i dokładnie wytłumaczone.
W drugiej części szkolenia omówiono podstawy zarządzania barem, terminologię i funkcjonowanie sprzętu barowego, miksologię, fizjologię mieszania napojów oraz dobór ingrediencji. Uczestniczki poznały tajniki robienia kolorowych drinków alkoholowych i bezalkoholowych (m.in. whisky sour i raibow paradise), poznały ciekawe sposoby ich dekorowania oraz serwowania, a także dowiedziały się o szczegółach pracy jako barman – mikser.
Szkolenie prowadzili:
Rafał Kimstacz - kucharz z wieloletnim doświadczeniem. Praktykował nie tylko w Polsce, lecz również w Belgii i Holandii. Największe doświadczenie zawodowe zdobył pracując w jednej z najlepszych restauracji w Belgii z gwiazdką Michelin „Ter Leepe” w Zedelgem oraz w Polsce w przepięknym hotelu „Ostoja Chobienice”.
Jan Mania - doskonały kelner oraz barman. Doświadczenie zawodowe zdobył pracując w XDemon w Zielonej Górze. Na co dzień pracuje w „Ostoi Chobienice”. Pracuje z pasją i dbałością o szczegóły, doskonale rozumie się z klientami.
Udział w szkoleniu to nie tylko ciekawe doświadczenie, bezcenna wiedza i nowe umiejętności. To także spotkanie z profesjonalistami i prawdziwymi pasjonatami sztuki kulinarnej i barmańskiej! I oczywiście certyfikaty za udział 😉